رحمان سعادت استاد اقتصاد دانشگاه در گفتوگو با قدس آنلاین در خصوص تبعات عدم تحقق بودجه 99 گفت: بودجه درآمدی است که تحقق درآمدهای آن همیشه محل بحث ونظر است لذا در صورت تحقق هزینهها، تحقق درآمدها برای دولت چالش زاست. در واقع میتوان گفت عدم تحقق بودجه بیانگر کسری بالایی است که دربودجه خود را در سال آینده نشان خواهد داد لذا دولت برای تأمین کسری بودجه مجبور به انجام چندین اقدام است که برخی از آنها میتواند تورم زا باشد و معیشت خانوادهها را با توجه به رکود تورمی و افزایش تورمی دیگر به تورم موجود تحت تأثیر منفی قراردهد. اگر دولتها در راستای تأمین بودجه مجبور به انتشار و چاپ اسکناس شوند اقتصادی تورم زا در پیش روی جامعه خواهد بود.
وی دراین باره اینگونه تصریح کرد: تورم شدید کنونی و کاهش ارزش پول ملی با افزایش تورم دیگری منجر به بی اعتباری بینالمللی اقتصاد کشور می شود لذا توانافزایی اقتصاد بسیار مهم است هرچند دولت بودجه را با رقمهای مالیاتی بسیار خوش بینانه بسته است اما به نظر میآید رکود و تورم مانع از تحقق میزان مشخص شده مالیاتی در بودجه خواهد شد لذا حاد شدن تورم مسائل بیشماری را بر اقتصاد و معیشت کشور تحمیل میکند. به نظر میرسد دولت میبایست درآمدهای مالیاتی را به طور واقعی در بودجه لحاظ می کرد که از این جهت در سال آینده دچار کسری بودجه نشویم.
استاد اقتصاد بیان داشت: به هر حال بهتر بود دولت به جای قرار دادن یک رقم رؤیایی به اسم مالیات بهتر بود با تغییر ساختاری بودجه و حذف بودجه بگیرانی که تأثیر چندانی در اقتصاد کشور ندارند بخشی از بودجه خود را احیا می کرد؛ به این معنا که برخی از مؤسسات را که همواره با روی کار آمدن دولتهای مختلف شکل می گیرند و از دولت بودجههای کلان دریافت میکنند و عموماً تأثیری بر رشد و شکوفایی اقتصاد کشور نمیگذارند، حذف میکرد؛ حذف این مؤسسات و سازمانهای پر مصرف درآمدی و کم بازده میتواند بخشی از بودجه دولت را تأمین کند و دولت با توسل به این بودجه برخی از کسریهای خود را پوشش دهد.
رحمان سعادت اقتصاد دان در پایان اینگونه توضیح داد: بی تردید بخشی از سازمانها چون نهادهای تأمین امنیت کشور و آموزشی و پژوهشی مثل آموزش و پرورش باید مورد حمایت جدی بودجهای و تأمین مالی دولت قرار داشته باشند اما مؤسساتی که کار فرهنگی و تحقیقاتی خاصی انجام نمیدهند و بودجه زیادی را میبلعند باید از چرخه تأمین مالی دولت حذف شوند تا زمانی که بودجه فراوانی صرف مؤسسات و شرکتهایی با بازدهی پایین میشود وبودجههای دولتی به آنها بدون تکیه بر تواناییهای خود و مردمی کار کردن امکان حیات میدهد؛ ساختار اقتصاد و بودجه کشور اصلاح نمیشود حتی اگر درآمد نفتی قابل توجهی داشته باشیم یا مالیات مناسبی هم اخذ شود.
انتهای پیام/
نظر شما